Duitsland experimenteert met statiegeld op condooms

Als we het hebben over milieuvervuiling dan speelt het condoom, al sinds deze massaal wordt geproduceerd vanaf 1839, een grote rol. Nog niet iedereen gebruikt Eco-vriendelijke of vegan condooms.

Om die reden is men in Duitsland gestart met een experiment waarbij verkopers 10 cent statiegeld per condoom heffen. Klanten kunnen hun (gewassen) condooms retourneren en het statiegeld innen bij speciaal ingerichte condoomdumppunten. Enkele supermarkten, drogisterijen en overige winkels waar condooms worden verkocht werken mee aan dit kleinschalige experiment.

“Ik sta er zelf verbaasd van hoe goed er gehoor wordt gegeven aan de oproep om gebruikte condooms weer in te leveren,” aldus Helmut Bumser van de Duitse milieuorganisatie BUNDIG. “Maar misschien is het niet verwonderlijk als je bedenkt dat een voorraad condooms inleveren als snel een paar Euro oplevert als je een meer dan middelmatige gebruiker bent”.

In Frankfurt is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het reinigen van de condooms en het weer terugbrengen in de consumptie kringloop. Bumser: “Ze zijn weer als nieuw en als je er niet al te diep bij nadenkt is het helemaal geen vreemde gedachte dat je condoom eerst bij iemand anders om zijn geslachtsdeel heeft gezeten”.

Nederlandse milieuorganisaties zijn enthousiast en willen het systeem ook graag in Nederland doorvoeren.

 


Disclaimer
Schuiven naar boven