Onze hersenen worden weer meer als die van apen

Na onze scheiding van de chimpansee ontploften onze hersenen. In een paar miljoen jaar is het brein ruim verdrievoudigd in omvang, en wetenschappers hebben eindelijk ontdekt waarom. Maar nu worstelen ze met een andere vraag: waarom krimpen onze hersenen weer?

Wetenschappers gingen op zoek naar doorslaggevende verschillen tussen de twee soorten, onder meer om uit te zoeken waarom onze hersenen drie keer zo groot zijn als die van chimpansees. Piepkleine verschillen in het DNA van mens en chimpansee hebben grote gevolgen. Slechts 16 afwijkende DNA-basen in een DNA-sequentie van meer dan 1000 basenparen geven ons een veel groter brein dan de andere apen.

Maar nu blijken onze hersenen weer te krimpen. Bewijzen voor dat feit zie je dagelijks om je heen. Het ontkennen van een in de maatschappij aanwezig virus, het goedpraten van de oorlog in Rusland, de BBB een grote niet te omzeilen politieke partij, mensen die tijdens hun vakantie anderen in het gezicht poepen, we kunnen nog wel even doorgaan.

De mens en de chimpansee hebben relatief grote hersenen en een groot brein kost het lichaam heel wat, dus als het onze kansen op overleving en voortplanting niet vergroot, zal de evolutie het kleiner maken. En dat is precies wat er de afgelopen 20.000 jaar gaande is. Met momenteel een hoogtepunt ten opzichte van alle voorgaande jaren, wat zorgt voor eerder genoemde effecten..

Is er nog hoop voor ons brein? Nee, dat is er niet. Door het afnemen van de grootte worden we dus ook steeds dommer en een kans dat we een oplossing vinden neemt eigenlijk dagelijks af.

We wensen u dan ook veel sterkte met straks vier jaar BBB in de regering!

 


Disclaimer
Schuiven naar boven